Właściwa dieta.
Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce dostarczają nam wielu poważnych witamin i minerałów, które dzień w dzień powinieneś dostarczać naszemu organizmowi. Zakupy w hipermarketach nie są dobrym wyjściem, sprowadzane z zagranicy warzywa i owoce nie zastąpią tych naturalnych, z naszych polskich ogródków i sadów. Prawie każdy z nas może zakupić naturalne towary, wystarczy się wyłącznie odrobinę postarać, przecież chodzi o nasze prywatne zdrowie.
Wyniki badań prowadzonych poprzez lekarzy , a oprócz tego dietetyków przekazują, że ażeby zapewnić sobie całe zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na pięć porcji w ciągu dnia.
Poniżej warzywa, które sprawiają, że nasze potrawy są bardzo zdrowe i smaczne.
Seler
Jest źródłem niebagatelnych witamin takich jak: witamina C, błonnik, potas, kwas foliowy, molibden, mangan oraz dodatkowo witamina B6. Zawiera również dużo wapnia, witaminy B1, B2, magnezu, witaminy A, fosforu i żelaza , a dodatkowo aktywnych biologicznie związków (na przykład. kumarynę), które pomagają między innymi obniżyć poziom cholesterolu i są przydatne w profilaktyce przeciw-nowotworowej. Zwiększają one aktywność białych krwinek , a ponadto podnoszą odporność przez wyeliminowanie szkodliwych komórek. Stanowią też ochronę przed wolnymi rodnikami i zmniejszają stany zapalne w takich chorobach, jak astma, reumatoidalne zapalenie stawów. Seler zmniejsza ciśnienie krwi i działa moczopędnie.
Potrawy z pora skutecznie pomagają obniżyć stężenie cholesterolu frakcji LDL (czyli ,złego” cholesterolu) i podniesienie frakcji HDL, a ich spożywanie dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem raka prostaty i jelita grubego. Pory są także dobrym źródłem manganu, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego i żelaza. Ta kombinacja składników odżywczych jest pomocna w stabilizacji poziomu cukru we krwi, ponieważ nie tylko spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, ale sprawia, że są one właściwie metabolizowane w organizmie.
Burak
Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Zawiera również dużo błonnika, potasu i manganu, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy B6. Betaina, barwnik buraka, posiada silne właściwości przeciw utleniające i wspomagające pracę wątroby. W badaniach in vitro udowodniono, że sok z buraka hamuje działanie wirusa Epsteina-Barr u osób, odpowiedzialnego m.in. za syndrom przewlekłego zmęczenia. Podobne działania wykazują również żurawina czy czerwona cebula. Wiele badań potwierdza także efekt hamowania guzów nowotworowych.
Marchew
To doskonałe źródło antyoksydantów i najbogatsze roślinne źródło witaminy A. Pomaga chronić organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami, a również koryguje widzenie, priorytetowo w nocy. Wysokie spożycie karotenoidów z marchwi niweluje ryzyko zachorowania na raka piersi o 20 procent, zaś nowotworów pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego, krtani i przełyku – aż do 50 proc. Dosłownie jedna marchewka dziennie może obniżyć o połowę ryzyko zachorowania na nowotwór. Poza karetonoidów, takie działanie wykazuje zawarty w marchewce falcarinol.
Kapusta
Warzywo to zawiera witaminę C oraz błonnik, mangan, kwas foliowy, witaminę B6, potas i kwasy tłuszczowe omega-3. Jest także dobrym źródłem witaminy B1, witaminy B2, wapnia, potasu, magnezu, witaminy A. Zawiera również fitozwiązki: indole i sulforafan. Od niedawna wiadomo, że prowokują one produkcję enzymów zaangażowanych w procesy oczyszczania komórek. Ostatnie badania prezentują też, że jedzenie warzyw z rodziny kapustnych niweluje ryzyko prostaty, jelita grubego i raka płuc, jednak u palaczy – zmniejsza ryzyko raka płuc aż o 69 proc.! żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworu, powinno się spożywać każdego dnia trzy porcje warzyw kapustnych.
To wyłącznie garstka warzyw, które napędzają ludzki organizm.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.